Persoanele care comercializează produse online sunt vizate de un nou atac de tip phishing.
Concret, comercianții de pe site-ul OLX sunt abordați prin mesaje în cadrul platformei sau prin sms de așa-ziși clienți interesați de produsele expuse pe site. După cererea de expediere a produselor prin curier, hackerii se oferă să plătească online pentru acestea, trimițând vânzătorului un link, sub pretextul că trebuie să-și introducă datele bancare pe site pentru a primi contravaloarea produselor.
„Dacă după încheierea tranzacției primești un link în care ți se cer datele bancare pentru a primi contravaloarea produselor, nu îl deschide!”, avertizează compania Fan Courier pe site-ul propriu, accentuând faptul că „La vânzarea unui produs, primești banii doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia lui. Nu avem niciun sistem prin care cumpărătorii pot plăti online. Orice încercare de solicitare a datelor bancare printr-un link este o încercare de fraudă.”
Deși atacatorii se pot da de gol atunci când cer detalii precum soldul contului (pentru a afla ce sume pot să cheltuiască ulterior), aceștia mizează pe faptul că există persoane de bună-credință care, fără să fi aflat de comunicatul FAN Courier și fără să fie extrem de atente la detalii, apasă pe link-ul trimis de fraudatori și, mai mult decât atât, completează toate datele bancare cerute – oferind astfel acces la banii de pe cardurilor lor.
Dacă vă regăsiți în această categorie, iată pași pe care trebuie să-i urmați de urgență:
1. Nu introduceți codul pentru confirmarea tranzacției, primit de la bancă prin sms sau prin aplicația oficială, respectiv nu confirmați din aplicația de banking nicio operațiune de plată solicitată.
2. Dacă aveți mai multe conturi, mutați imediat toți banii din contul bancar aferent cardului implicat în fraudă într-un alt cont.
3. Sunați la banca ce v-a emis cardul și cereți anularea acestuia de urgență. Dacă nu faceți acest lucru, hackerii vor încerca din nou să retragă sume din contul dvs. Foarte probabil, veți primi noi confirmări de plată către companii cu care este posibil să colaborați (precum Google, Apple, Facebook, Microsoft etc.).
4. Faceți o sesizare la Poliție / DIICOT.
5. Adresați-vă unui avocat care să vă ajute în încercarea de recuperare a sumelor pierdute.